Birinci Cihan Harbi Şehitleri’ne Vefa

Birinci Cihan Harbi’nin 100. yıl dönümü dolasıyla, savaşta şehit düşenler için Giresun’un Espiye İlçesi Arpacık Köyü Cami’nde Kur’an-ı Kerim ve mevlit okutuldu.

Birinci Cihan Harbi’nin Kafkas Cephesi’nin son savunma hattı olan Kop Dağı ve Harşit Cephesi’nde kanının son damlasına kadar savaşarak Ruslara geçit vermeyen şehitler için, Kop Dağı ve Harşit Savunmasının Karargah Merkezi olan Espiye’nin Arpacık Köyü Camii’nde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okutuldu. Espiye İlçe Müftülüğü ’nün düzenlediği programa Espiye Kaymakamı Osman Bilgin, Espiye Belediye Başkanı Mustafa Karadere, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Erden Aktaş ,Espiye Müftüsü Kemal Türksoy, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Abdioğlu, Espiye Belediye Meclis Üyeleri Şükrü Kömürcü, Mustafa Çelik ve vatandaşlar katıldı.

Programda bir konuşma yapan Espiye Müftüsü Kemal Türksoy, Birinci Cihan Harbi’nin en önemli cephelerinden biri olan Kafkas Cephesi’nin son Savunma Hattı olan Kop ve Harşit Vadisi’nde çetin savaşlar olduğunu belirterek, savaşın 100. Yılında Devr-i Alem Program Yapımcısı İsmail Kahraman’ın da önerisi ile bir program düzenlediklerini ve bundan da büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve mevlit okunmasının ardından söz alan Devr-i Alem Program Yapımcısı ve Araştırmacı Gazeteci İsmail Kahraman ise, Birinci Cihan Harbi’nin Kafkas Cephesi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

I. Dünya Harbinin, Türk milletinin unutmaması gereken ibret sayfalarla dolu olduğunu vurgulayan Kahraman , Harşit Cephesi’nin karargah Merkezi’nin Espiye’nin Arpacık Köyü olduğunu söyledi. Savaşın 100. Yılında aziz şehitlere gösterilen vefanın önemli olduğunu dikkat çeken Kahraman, Espiye’nin büyük sıkıntılar çektiğini söyledi. Kop Dağı ve Harşit savunmasının karargah Merkezi olan Arpacık köyü ile ilgili tarihi bilgileri paylaşan İsmail Kahraman şunları söyledi:” Birinci cihan harbinde Rusların Tirebolu Harşit’e kadar gelmesi ile Espiye büyük sıkıntılar çeker. Giresun’un Espiye ilçesi birinci cihan harbi ve kurtuluş savaşında çok önemli yere sahiptir. Birinci Cihan Harbi ve Kurtuluş Savaşı’nın önemli komutanlarından birisi olan Hüseyin Avni Alparslan Espiye’nin Kurugeriş köyündendir. Kafkas Cephesi’nin Son savunma hattı Harşit Cephesi’nin karargah ve komutanlık merkezide Espiye Arpacık köyündedir.. Sahil müfrezesi 37. tümen komutanı Hamdi Paşa idi. Tümen karargâhı Arpacık Köyü’ne konuşlandırarak 16 aya yakın Harşit cephesini savunarak Ruslara geçit vermedi. Buralarda tarihi destansı mücadeleler verildi. Bunları gelecek nesillere anlatmak gerek.”

29 Eylül 2014 / Okunma: 1369