Başkan Karadere Akademik Yıl ve Sempozyum Açılışına Katıldı.

Giresun Üniversitesinde 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı ve bu yıl 6.’sı düzenlenen KARASAM (Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi), Karadeniz Uluslararası Sempozyumu Güre Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen törenle başladı.

Rektörlük bahçesinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ve halkoyunu ekiplerinin gösterileriyle başlayan yeni akademik yıl ve Sempozyum açılışı kutlama mesajlarının okunması ile devam etti.

Sempozyum dolayısıyla söz alan KARASAM Müdürü Yalçın Sarıkaya, barışa, diyaloğa ve anlayışa dünyanın pek çok yerinde olduğu Karadeniz havzasında da çok ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, sempozyumun başarılı geçmesini diledi.

Eko AVRASYA Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Erende bölgesel anlamda güven ve istikrarınekonomik ve kültürel kalkınmayı getirdiğini belirterek Türkiye’nin coğrafi konumundan dolayı stratejik önemi olduğunu söyledi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Adakhan Madumarov,Ülkeler arasında çok taraflı işbirliği sağlamak ve ikili ilişkileri çoklu ilişkilere çevirmek amacıyla bu tür organizasyonların düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.

Konuşmasının başında yeni akademik yılda eski ve yeni öğrencilerle Giresun Üniversitesi çatısı altında bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu belirterek akademik yılın hayırlı olmasını dileyen Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar da sempozyumla ilgili olarak, Hazar Havzasının nasıl bir coğrafyada nasıl bir stratejik öneme sahip olduğunu ortaya çıkarmak, bu stratejik önemden bölge ülkelerinin azami ölçüde faydalanmasının yollarını bilimsel açıdan ortaya dökmek için bilim insanlarını Giresun Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu kaydetti. Attar, " Giresun Üniversitesi Uluslararasılaşma ilkesini böylesi bir sempozyumun 6.sını gerçekleştirerek ortaya koymuş, bu yolda emin adımlarla ilerlemektedir.” dedi.

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Eldar Quliyev de iki dost kardeş ülke Azerbaycan ve Türkiye’nin ilişkilerinin bölgesel süreçte çoklu ilişkilerle devam etmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi de "Giresun inisiyatifinin Karadeniz Havzası çalışmaları için merkez olacağını düşünüyorum.”dedi.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev de "Karadeniz ve Hazar Denizi etrafındaki kardeşlerimiz ortak dil Türkçe konuşacak. Bu bölgedeki bütün milletlerin siyasi sorun olmadan ekonomik, kültürel, soyal ve turizm alanında olumlu ilişkilerde bulunması çok önemli. Sempozyumun ülkelerimiz arasındaki ikili ve çoklu ilişkilerimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Böylesi güzel ve anlamlı bir ortamda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirten Sayın Valimiz Hasan Karahan, "Komsularımızla tanışmak ve kaynaşmak konusunda son yıllarda büyük bir mesafe kaydettik. Bu sempozyumunda buna vesile olacağına inanıyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Giresun’da bulunmak Giresun’da çalışmak ömrünüze ömür katar. Yeni akademik yılın, yeni eğitim yuvalarının ve sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl 6.sı gerçekleşen sempozyumun devamını diliyor emeği geçenleri kutluyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuklara plaket takdimi ve Güre yerleşkesinde yeni mekanların açılışı ile sona erdi.

Açılışa Vali Hasan Karahan, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Eldar Quliyev,Belediye Başkan Kerim Aksu, Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, bazı kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, Espiye Belediye Başkanımız Mustafa Karadere ve Doğankent Belediye Başkanı H.Birol Tekin, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

7 Kasım 2014 / Okunma: 1087