Avrasya Sirki Sanatçıları “Şahmaran Gösterisi” ile İlçemizde

Belediye Başkanlığımız’nın katkılarıyla, ilçeye gelen Avrasya Gösteri Sanatları Merkezine bağlı sirk sanatçıları, 07-08-09.Ağustos.2015 tarihlerinde, sadece 3 akşam için saat; 20.00’de, 20.30’da, 21.00'de ve 21.30'da ilçemiz  Pazaryerine kurulacak gösteri çadırında "Şahmaran Gösterisi” isimli geleneksel sirk gösterilerini sunacak.

Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan sirk topluluğu; İp canbazlığı, Parendebazlık, Ateşbazlık, Akrobatlık, Kılıçbazlık gibi ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ kapsamındaki seyirlik sanatların yanı sıra, palyaçolar, sihirbazlar, beş metrelik dev piton yılanları ve birbirinden eğlenceli gösterileriyle gittiği her yerde özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Sirk Sanatları Anadolu’nun Öz Kültür  Mirasıdır

Türkiye’nin ilk sirkinin kurucusu olan Servet Yalçın açıklamasında; "Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni kadim Anadolu Uygarlıkları ve Osmanlı şenliklerdir” dedi.

Geçmişle Geleceği Birbirine Sanatla Bağlayan Kültürel Bir Köprü

Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu tiyatro sanatçısı Servet Yalçın, "Anadolu Uygarlıklarından ve halk şenliklerinden gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. İp canbazlığı gibi sirk sanatları bu seyirlik unsurların başında gelir. Bu sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu’yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970’li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan "Seyirlik Sanatları Gösterisi” modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” dedi.

Servet Yalçın açıklamasında, "Biz Espiye Belediye Başkanlığının desteği ile sadece üç günlüğüne de olsa gösterimizi Espiye'de sahnelemek istedik.  Böylelikle Espiye halkı, ilk kez sirk sanatlarıyla tanışacak ve yüzyıllara varan önemli bir kültürel mirasımız Espiye'de yeniden canlandırılacaktır. Sirk sanatları bilinenin aksine en önemli kültürel miraslarımızdan biridir. Biz Espiye Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Karadere Beyefendiye ve bu organizasyona emek veren tüm Belediye yönetimine teşekkür ediyoruz” dedi.  Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm sanatseverleri gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, eski zamanlarda olduğu gibi şehri geleneksel seyirlik sanatlarımızla şenlendirmek istediklerini belirtti.

7 Ağustos 2015 / Okunma: 1305